Známe vítězné projekty z participativního rozpočtu 2024

Známe vítězné projekty z participativního rozpočtu 2024

12. 7. 2024 - Tomáš Secký, DiS.
Celkem o šesti návrzích, jak zútulnit okolí a kvalitu života v místní lokalitě, mohli občané Varnsdorfu hlasovat do konce června v participativním rozpočtu. Dva vítězné projekty město zrealizuje.

Od ledna do března zasílali lidé návrhy, které následně prošly schvalovacím procesem a analýzou proveditelnosti. V dubnu a květnu se pak vybraly ty, které je možné realizovat. Po celý červen se prostřednictvím webu www.prolepsivarnsdorf.cz nebo aplikace MUNIPOLIS hlasovalo o tom, které projekty se zrealizují. V prvním ročníku participativního rozpočtu je alokováno milion korun.

„Celkem se sešlo kolem dvaceti návrhů, což je na první ročník skvělé číslo! Do finální ankety bylo vybráno šest projektů, z nichž zvítězily dva, které budeme realizovat,“ přiblížil starosta města Jan Šimek. Vítězným projektem se stalo veřejné griloviště na Mašíňáku (navrhovatel Monika Pifková), pro který kladně hlasovalo 175 lidí. Vhledem k alokovaným financím se bude realizovat i druhý projekt v pořadí, který nesl název „Úprava prostranství u rybníčku u Billy“ (navrhovatel Mariana Šiška). Ten získal 149 kladných hlasů.

Město nyní zahájí administrativní kroky, aby mohly být oba projekty realizovány v nejbližší možné době. „V příštím roce chceme v participativním rozpočtu určitě pokračovat. Je to skvělý nástroj, jak zapojit lidi do dění ve městě. Zároveň budeme chtít vyčlenit více peněz,“ dodal starosta města Jan Šimek.